Od věků se něco takového neslyšelo, oko nespatřilo, že by jiný bůh, mimo Tebe, Hospodine, učinil něco pro toho, kdo na něj čeká! Iz 64,3

Zkouška...společnosti ? !

8. 6. 2008 14:54
Rubrika: Nezařazené

Pomalu končí čas zkoušek, maturit, státnic...

Spolužačka jedné naší známé dělala zkoušku z Etiky. Na to, že je jenom bakalářka a dálkařka, měla látku perfektně zmáknutou. Na otázky odpověděla, témata znala, orientovala se, jenže výrok zkoušejícího zněl: "Látku máte zvládnutou, umíte, ale nemáte etické smýšlení, nemáte předpoklady k etickému bádání..." Zkoušku nedostala!

Včera večer v tel. zprávách proběhla reportář o nehodě Českého autobusu na jihu Rakouska.     Pořád jsem večer před usnutím přemýšlela, co na té reportáži, informativně stroze vyvážené, co mě na ní zaráží...

Svědectví o nehodě do kamery říkali převážně děti -  jak je probudilo naklonění autobusu, o tom, jak se na cestu k moři těší, jak se na ni dlouho připravovaly, jak si ji zasloužily za dobrý prospěch.

Už vím! Připadá mi to jako velkoplošná výchova k cinismu a sobectví.

Ty děti byly tak natěšené, že SMRT nějakého neznámého chlapce, byť stejného věku, byť vedle nich, je přece nepřipraví o jejich odměnu. Asi nejvíc mě dorazila věta jedné z dospělých žen (účastnice zájezdu?), která řekla, že ten chlapec s NIMA neměl nic společného! Jinými slovy: Neměl tam co dělat! ´Co je nám do toho, že ten jehož služeb, ochoty a dovednosti využíváme, utrpěl takovou ztrátu. Oni prostě pojedou dál...´ Vběhlo-li by jim do cesty nějaké zvířítko, jistě by u těch dětí vyvolalo aspoň slzičku, ale neznámý chlapec? 

Vrátím se od citů k úvodu.

Jak by měl vypadat etický postoj dospělých účastníků zájezdu?  Jen jedna z učitelek se vrátila s rodinou domů. Ale pro svoje zranění.

Na jedné straně se na nás denně valí iformace, kolik lidí zahynula na silnici v noci, ve dne, za měsíc... ;  a na druhé straně - pro tohoto chlapce ani slzička? Snaha vzbuzovat odpovědnost za ty, které potkávám a na druhé straně věta: nemá s námi nic společného, nebyl to chlapec z našeho zájezdu, naše děti jsou v pořádku... (slova starosty, které vyhlašoval rozhlasem + -)

K čemu probouzet svědomí, odpovědnost, etiku, soucit diváků, občanů, když se nás to vlastně netýká?

Proč chtít po žácích "vhled" do etického bádání?

Jen tak naokraj. Podle slov komentátorů (může to být jenom jinak poskládání vět) "Chlapec, který zemřel, byl synem řidiče.  Seděl na sedadle určeném pro vedoucího zájezdu, vedle svého otce. ...  Podle svědectví učitele: "vyzazil jsem s řidičem přední okno a jím vynášeli pasažéra z autobusu..."        Jestli tím řidičem byl otec mrtvého chlapce...    ? 

 

Zobrazeno 1727×

Komentáře

rauko

4 solipso a pod.
to podle me zalezi na pristupu k ty zkousce... podle toho jestli je to o tom, ze se neco naucit zpameti a pak to ihned zase zapomenes, nebo jestli ti ta zkouska ma neco dat a neco si z ni odneses...
s tim ze to nedostala nesouhlasim, ale pride mi dost zvlastni to takhle hned odsoudit aniz bys vedel podrobnosti

Nikodema

Chtěla jsem vystihnout naprostou absenci nějakého soucitu s řidičem a jeho synem. (pravdu, v celé reportáži nic takového nezaznělo!)
- a sobeckou sebeobramu a obhajobu v pokračování na cestě k moři. - která byla zamaskovaná za slova: "neměl s námi nic společného!" (Nemám nic proti vyskětlení proč jedou dál, ale proti tomu, jak k tomu bylo zneužito slov a touhy dětí.)
Hodně také záleželo na zpracování režije a kamery.
Jen na okraj: rozdílnost reportáž na TV1 a na Nově byla jen minimální, nanejvíš slov. výrazy.

Zobrazit 6 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková